Tidsavsnitt
Landhöjningstiden
När isen smälte bort för ca 13 000 år sedan låg den nuvarande landytan mer än 100 meter under vatten. Sedan dess har en oavbruten landhöjning höjt allt större områden ur havet. Skären som stack upp ur havet, bland dem Törnberget och Myrberget, spolades rena från lösa avlagringar. Bara stora block blev kvar som rester på de frilagda hällytorna. De mindre blocken samlades i strandzonen där de ständigt rullades av vågorna och rundades av. Blockkransar runt kalspolade berg och strandvallar finner man på flera höjdnivåer runt Törnberget och på många ställen i det inre av Törnskogen. Där marken sluttade mindre utbildades mera långgrunda stränder med grus och sand.
Landhöjningskurvan visar hur havsnivån ändrats med tiden.
På den renspolade bergtoppen ligger bara de största stenblocken kvar.
En bit ner i sluttningen hopas de mellanstora blocken och bildar en blockkrans runt berget.
Det finkorniga materialet i moränen samlades i de djupare sprickdalarna som nya tjocka lerlager. Allteftersom landet höjdes ytterligare vaskades nya strandzoner rena från finkornigt material och lerlagren i dalbottnarna utökades.
Till slut övergick skärgården till det sjölandskap som vi ser i dag. Man kan räkna ut ungefär när ett visst område var i strandzonen om man känner till höjden över havet och den årliga landhöjningen. Den är för närvarande 4,5 mm per år i detta område, men har varit avsevärt större strax efter isavsmältningen. I en del svackor uppkom sjöar som så småningom växte igen och övergick till torvmossar - en process som ännu pågår och som har anhopat flera meter torv i t.ex. Törnskogsmossen.
I sluttningen mot Norrviken har bäckar eroderat sig ned genom moränen ända till berggrunden allteftersom landet höjde sig. I sluttningar med moränlager kan skred uppstå vid jordskalv eller när vattenmassor försvunnit varvid trycket mot sluttningen har minskat. Erosion från bäckarna pågår fortfarande och man kan se flera små deltabildningar vid sjöstranden, t.ex. vid bäcken mellan Vaksberget och Länsmansberget och vid dagvattenutsläppet från Vaxmora småhusområde.
Morän som svallats av havsvågorna bildar ett stentorg (Fiskgjusheden).
Grus har svämmats ned till ännu lägre nivåer (stig vid Vaxmora kärr).
Lera och silt har samlats i dalsänkorna och blivit åkermark (Kohlstadalen).